We vragen veel van onze smartphones. We hebben ze nodig om foto’s, video’s, apps, contacten op te slaan, muziek en films te streamen, e-mails, berichten en webpagina’s te downloaden en nog veel meer. Het is geen wonder dat al deze taken zoveel opslagruimte in beslag nemen. Zoveel van ons leven wordt opgeslagen op onze telefoons, dus het is belangrijk om niet te weinig ruimte te hebben – maar weet je hoeveel opslagruimte je echt nodig hebt?
Wat is interne telefoonopslag?
Uw interne telefoonopslag (ook wel ‘geheugen’ genoemd) is de hoeveelheid ruimte die u rechtstreeks op de schijf van uw telefoon beschikbaar heeft om uw gegevens op te slaan. Voorbeelden van externe opslag zijn microSD-kaarten, geheugensticks/USB’s en plug-in harde schijven.

Hoeveel opslagruimte je in eerste instantie hebt, hangt af van het type telefoon en model dat je hebt. Voordat je een telefoon koopt, kun je de verschillende opslagcapaciteiten bekijken, wat ook de prijs zal veranderen (meer opslag is duurder), zodat je de juiste hoeveelheid voor je krijgt. Als je uiteindelijk een telefoon koopt met te weinig opslagruimte, kan het zijn dat je deze moet uitbreiden of wat informatie moet verwijderen om de broodnodige ruimte vrij te maken.

De meeste smartphones worden tegenwoordig geleverd met een van de volgende opslagopties:

8 GB (hoewel dit nu zeer zeldzaam is en meestal alleen te vinden is in zeer goedkope of oude telefoons)
16 GB
32GB
64 GB (een van de meest beschikbare, naast 128 GB)
128 GB (waarschijnlijk de meest gebruikelijke en soms de laagste optie die beschikbaar is bij de nieuwste releases)
256GB
512 GB (de hoogste capaciteit verkocht op smartphones)
Als je meer dan 512 GB opslagruimte nodig hebt, kun je eenvoudig meer toevoegen, bijvoorbeeld via cloudopslag of een externe schijf. Deze opties kunnen uw opslag enorm vergroten, hoewel het op dit moment zelden nodig is om meer dan 2 TB nodig te hebben.

MB, GB en TB uitgelegd
MB staat voor ‘Megabyte’ en is kleiner dan GB ‘Gigabyte’. 1 GB is samengesteld uit 1.000 MB. Een ‘Terabyte’ (TB) is nog groter en bestaat uit 1.000 GB.

Naarmate telefoons technologisch geavanceerder zijn geworden, zijn de gegevens die nodig zijn om taken uit te voeren natuurlijk ook gestegen. Dus hoewel opslag in de loop van de tijd goedkoper en gemakkelijker beschikbaar is geworden, hebben mensen om te beginnen meer ruimte nodig.

Het zijn echter niet alleen taken op je telefoon die bepalen hoeveel MB of GB opslagruimte je nodig hebt; er zijn een aantal andere factoren die dit bedrag ook kunnen beïnvloeden, zoals:

De weergaveresolutie op uw scherm – hoe hoger de pixelresolutie, hoe duidelijker en gedetailleerder uw scherm, en hoe meer gegevens er nodig zijn om deze helderheid weer te geven
Het aantal afbeeldingen op een webpagina – er zijn meer gegevens nodig om afbeeldingen te downloaden bij het openen van een webpagina dan wanneer het alleen tekst was
De kwaliteit van grafische afbeeldingen in een game – nogmaals, hoe hoger de resolutie, hoe meer gegevens er nodig zijn om deze levendig te laden
De grootte van bestanden die zijn bijgevoegd in e-mails: hoe groter het bestand, hoe groter de e-mail als geheel en hoe meer gegevens er nodig zijn om het te downloaden, met name offline met 4G
Desondanks bepaal je voor het grootste deel je interne opslag door hoeveel je je telefoon gebruikt en het soort activiteiten dat je erop doet. Bekijk hieronder hoeveel opslagruimte elke taak op je smartphone in beslag neemt.

Zoals je kunt zien, worden er in de loop van de maand kleine taken opgebouwd, en als je vooral een zware gebruiker bent, kan het zijn dat je een melding op je telefoon krijgt waarin wordt beweerd dat je opslagruimte vol is voordat je het beseft. Uw telefoon stopt dan met het opslaan of opslaan van nieuwe gegevens, die u mogelijk kwijtraakt, en u kunt bijvoorbeeld geen foto’s maken of video’s opnemen.

Hoe u uw opslag kunt controleren
Als je niet weet hoeveel interne opslag je voor je telefoon hebt gekocht, of als je gewoon wilt zien hoeveel je tot nu toe hebt gebruikt, kun je dit als volgt controleren op zowel Apple als Android.

Appel

Ga naar Instellingen
Ga naar Algemeen
Scroll naar beneden om iPhone-opslag te vinden
Open iPhone-opslag en u ziet een overzicht van hoeveel elk onderwerp uw totale interne opslag gebruikt
Als u naar beneden blijft kijken op deze pagina, ziet u mogelijk Aanbevelingen voor het vrijmaken van onnodige ruimte, evenals een uitsplitsing van hoeveel MB of GB elke toepassing op uw apparaat in beslag neemt.

Verder, als je op een van deze applicaties tikt, kun je zien hoeveel opslagruimte wordt gebruikt voor elke kleine taak als dat relevant is, zoals foto’s of gifs binnen ‘Berichten’.

Je kunt hier ook apps verwijderen.

Android

Omdat er zoveel Android-modellen zijn – Xiaomi, Google en Huawei, om er maar een paar te noemen – kan het proces hiervoor enigszins verschillen vanwege kleine variaties in de systemen van elk merk.

Zo vindt u uw interne opslag op een Samsung-telefoon:

Ga naar Instellingen
Scrol omlaag om Apparaatonderhoud of Apparaatonderhoud te vinden
Kies Opslag in een van de bovenstaande gevallen
Dit zou een pagina moeten openen die een uitsplitsing van uw opslag laat zien, inclusief hoeveel u tot nu toe van uw totale interne geheugen heeft gebruikt, evenals hoeveel elke taak (documenten, afbeeldingen, audio, video’s en applicaties) gebruikt omhoog
U kunt hier meer te weten komen over de opslag die voor elke toepassing vereist is, en eventueel de opslag verwijderen die u niet nodig heeft als u krap in de ruimte komt te zitten. Op sommige modellen verschijnt mogelijk ook het tabblad Ruimte vrijmaken, dat oude bestanden en foto’s aanbeveelt die u misschien wilt verwijderen.

Wat moet ik doen als ik niet genoeg interne opslagruimte heb?
Als je naar je opslaginstellingen bent gegaan en hebt vastgesteld dat je niet genoeg interne opslagruimte hebt voor wat je moet doen, heb je een paar opties:

  1. Breid je geheugen uit met een microSD-kaart
    Een microSD-kaart is een kleine kaart die in uw telefoon kan worden geplaatst om extra opslagruimte mogelijk te maken. Deze kaart is verwijderbaar en kan daarom in andere compatibele apparaten worden geplaatst. Dit is geen optie voor u als uw telefoon geen geheugenkaartsleuf heeft. iPhones hebben geen slot voor een SD-kaart, maar de meeste Android-modellen wel.
  2. Gebruik cloudopslag
    Cloudopslag is een methode om gegevens digitaal op te slaan. Gebruikers slaan hun bestanden, zoals documenten en foto’s, via een internetverbinding op een server op, die vervolgens toegankelijk is vanaf elk apparaat ter wereld, waardoor het een universele opslagruimte wordt. Zolang je toegang hebt tot internet, heb je toegang tot een cloudservice.

Als je een iOS-apparaat hebt, zoals een iPhone of iPad, kun je iCloud gebruiken om al je foto’s, video’s, documenten en apps, of een deel daarvan, op te slaan zodat ze toegankelijk zijn voor al je Apple-producten. Omdat iOS-producten het plaatsen van een SD-kaart niet toestaan, is dit een populaire optie onder Apple-bezitters.

Als je een Android-telefoon of -tablet hebt, kun je apps downloaden zoals Google Drive, Dropbox en OneDrive, die op dezelfde manier werken als iCloud. U kunt elk soort bestand opslaan en opslaan om toegang te krijgen vanaf een compatibel apparaat, zolang u verbonden bent met internet. iPhone-gebruikers kunnen desgewenst ook een van deze gebruiken in plaats van iCloud.

Wees op uw hoede voor abonnementsbetalingen en maandelijkse factureringskosten voor deze services, aangezien sommige slechts tot een bepaald bedrag gratis zijn, terwijl andere vooraf moeten worden betaald om toegang te krijgen tot de cloudopslag. U kunt misschien experimenteren met een gratis proefperiode voordat u een beslissing neemt.

  1. Maak handmatig ruimte vrij
    Je hebt op zowel iOS als Android de mogelijkheid om handmatig wat ruimte vrij te maken op je interne opslag. Hoewel je opslag je een idee kan geven van wat de meeste ruimte in beslag neemt, zul je waarschijnlijk zaken als grote fotobestanden, lange video’s en grote applicaties moeten verwijderen. In plaats van er volledig afstand van te doen, kunt u deze items naar een computer overbrengen om ze daar op te slaan, aangezien de meeste laptops grotere geheugens hebben dan smartphones.

Het is een goede gewoonte om je telefoon zo nu en dan op te frissen, deel te nemen aan een kleine ‘voorjaarsschoonmaak’ door door te nemen en te verwijderen wat je niet meer nodig hebt. Velen van ons vergeten misschien dat we tijdelijk bestanden hebben opgeslagen of foto’s hebben gemaakt die we niet langer willen of nodig hebben, en dat deze dingen op de achtergrond blijven en opslagruimte in beslag nemen.

Een andere manier om handmatig wat opslagruimte vrij te maken, hoe klein ook, is door de cache of gegevens te verwijderen die zijn gekoppeld aan bepaalde apps, zoals je browser. Als u de cache verwijdert, worden uw tijdelijke internetbestanden verwijderd. U kunt dit doen in Instellingen onder een specifieke app – meestal staat er iets in de trant van ‘Geschiedenis en websitegegevens wissen’.

  1. Koop een nieuwe telefoon
    Als geen van deze opties voor u werkt, is uw enige resterende keuze de aanschaf van een nieuwe telefoon met een grotere interne opslagcapaciteit. Hoewel dit behoorlijk duur kan zijn, zijn er een aantal budgettelefoons beschikbaar om op de markt te kopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *