iPad OS 16

Vandaag heeft Apple hun besturingssystemen van de volgende generatie onthuld en we hebben de nieuwe functies in iOS 16 en macOS Ventura al behandeld. Laten we nu eens kijken naar iPadOS 16, dat, zoals je je misschien kunt voorstellen; deelt veel overeenkomsten met iOS 16 en bevat veel van dezelfde functies. Er zijn echter enkele iPad-specifieke functies, waarvan de meest opvallende de nieuwe Stage Manager-multitasking-ervaring is.

Dit werkt alleen op iPads met de M1-processor van Apple en rangschikt applicaties en vensters automatisch. Het stelt je ook in staat om in één weergave overlappende vensters van verschillende groottes te maken; slepen en neerzetten van vensters vanaf de zijkant; en start programma’s vanuit het dock om groepen apps te bouwen voor gemakkelijker multitasken.

Apple iPadOS 16

Andere geopende applicaties en vensters zijn aan de linkerkant gesorteerd op recentheid; met het venster waaraan u nu werkt prominent in het midden weergegeven. Stage Manager biedt ook volledige ondersteuning voor externe beeldschermen met een resolutie tot 6K. Als u uw M1 iPad op deze manier op een externe monitor aansluit, kunt u tegelijkertijd met maximaal vier applicaties op de iPad en vier apps op het externe beeldscherm werken.

Verderop introduceert iPadOS 16 een nieuwe Freeform-samenwerkingsapp met een ‘flexibel canvas’. Hiermee kunt u zien, delen; en werk samen op één locatie zonder je zorgen te hoeven maken over pagina-indelingen of -formaten, en het ondersteunt de Apple Pencil volledig. Het is een real-time samenwerkingscanvas waarmee gebruikers een sessie kunnen starten vanuit FaceTime en wijzigingen van anderen kunnen bekijken in de Berichten-thread “later dit jaar”.

Apple iPadOS 16

Voor M1 iPads: Apple’s iPadOS 16 brengt een nieuwe multitasking-ervaring
U kunt nu het verzenden van een bericht in de Mail-app annuleren en u kunt nu e-mails plannen. Als u vergeet een bijlage of een ontvanger toe te voegen, herinnert de app u er later aan; en verzonden e-mails worden bovenaan uw inbox geplaatst voor snelle follow-ups. Een nieuwe zoekervaring verbetert de resultaten door typefouten te corrigeren en synoniemen te gebruiken voor zoektermen; evenals een vollediger beeld van contacten en gedeeld materiaal.

Safari ondersteunt nu gedeelde tabbladgroepen, waardoor gebruikers met collega’s aan een reeks tabbladen kunnen werken terwijl ze ook real-time updates zien. U kunt ook een discussie starten in Safari door bladwijzers te delen, niet alleen tabbladen. Tabbladgroepen hebben hun eigen startpagina’s, die eventueel kunnen worden aangepast met een achtergrondafbeelding; bladwijzers en andere speciale onderdelen die iedereen kan bekijken en wijzigen.

Met iPadOS 16 is de Weather-app beschikbaar en kan Siri snelkoppelingen van applicaties uitvoeren, emoji’s invoegen bij het verzenden van berichten en andere soorten verzoeken offline afhandelen. De Home-app heeft een frisse uitstraling en ondersteunt ook Matter, een nieuwe standaard voor smart home-netwerken waarmee accessoires op verschillende platforms met elkaar kunnen communiceren. Persoonlijke notities kunnen worden vergrendeld met uw iCloud-wachtwoord en notities kunnen uw handschrift automatisch corrigeren.

Apple iPadOS 16

iPadOS 16 is vandaag beschikbaar in de preview-versie voor ontwikkelaars; volgende maand komt er een open bèta, net als iOS 16. iPadOS 16 zal dit najaar beschikbaar zijn als gratis upgrade voor iPad (5e generatie en nieuwer); iPad mini (5e generatie en nieuwer), iPad Air (3e generatie en nieuwer) en alle iPad Pro-apparaten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *