Gebruikte smartphones op rommelmarkten en op platforms voor kleine advertenties kunnen erg verleidelijk zijn. Maar je loopt altijd het kleine risico het spreekwoordelijke varken in de zak te kopen, niet in de laatste plaats omdat de smartphone misschien gewoon defect is. Dat gezegd hebbende, het onderwerp diefstal is er een waar u zeker ook over na moet denken. Alarmbellen moeten rinkelen, vooral als de persoon een particuliere verkoper is en geen papierwerk kan of wil verstrekken. Er is echter ook een zeker risico verbonden aan het kopen van commerciële verkopers.
Waar u op moet letten bij het kopen
De voor de hand liggende eerste: de prijs. Als een vlaggenschip-smartphone momenteel voor meer dan € 1.000 wordt verkocht, is een kleine advertentie met een prijs van € 300 waarschijnlijk nep, defect of gestolen. Met name Chinese importeurs bieden altijd bedrieglijk echt ogende varianten van de nieuwste apparaten van Apple en Samsung aan. Zodra je zo’n apparaat in handen hebt, weet je dat het er van buiten geweldig uitziet, maar van binnen allesbehalve. Ze zien er alleen uit als het origineel – of dat, of in het beste geval, ze voldoen niet aan de verwachtingen, of in het ergste geval zitten ze misschien zelfs vol met malware.
Het tweede belangrijke punt is papierwerk. Elke goede, eerlijke verkoper voegt meestal de verpakking, de oplaadkabel en, indien gevraagd, een ontvangstbewijs samen met het apparaat als het geen oud apparaat is. Als er iets ontbreekt, moeten die alarmbellen weer gaan rinkelen. En val niet voor dat oude excuus dat “het een geschenk was”.
Indien mogelijk kunt u het beste de verkoper ontmoeten en het apparaat testen voordat u het koopt. Als het goed werkt en je simkaart accepteert, is het risico op een miskoop in ieder geval geminimaliseerd.
Het IMEI-nummer
Elke smartphone en tablet heeft een eigen ID-nummer, de IMEI (International Mobile Station Equipment Identity), waarmee het apparaat kan worden geïdentificeerd. Mocht het toestel ooit gestolen worden, geef dan het IMEI-nummer door aan de politie. Als het apparaat vervolgens in beslag wordt genomen of gevonden, wordt het IMEI-nummer vergeleken met de gerapporteerde nummers. Dat gezegd hebbende, er is geen database waarmee kopers IMEI’s kunnen controleren. Desondanks moet u er bij aanschaf van een apparaat voor zorgen dat de IMEI ook wordt meegeleverd. Bij veel smartphones kunt u nu van fabrikanten aangeven dat het apparaat is gestolen en alles op afstand wissen. Als iemand het vervolgens probeert te gebruiken, vergelijkt het systeem het IMEI-nummer en kan het apparaat volledig uitschakelen. Hierdoor wordt de smartphone gemetseld, waardoor deze bijna net zo waardevol is als een baksteen omdat hij niet meer kan worden gebruikt.
De juridische gevolgen van het kopen van een gestolen smartphone
Als u willens en wetens een gestolen smartphone koopt, loopt u het risico vervolgd te worden voor het ontvangen van gestolen goederen – en onder bepaalde omstandigheden kan dit leiden tot hoge boetes.
Zelfs degenen die er onbewust een kopen, kunnen de gevolgen ondervinden. Het kan zijn dat de politie plotseling bij uw voordeur opduikt en de smartphone in beslag neemt. Als je hebt gekocht via een gerenommeerde winkelier zoals Gazelle of momox, heb je geluk, want het is gemakkelijk te bewijzen dat je als koper natuurlijk aannam dat de goederen legitiem waren. Dergelijke bedrijven zijn meestal ook coulant als het gaat om het terugbetalen van de aankoopprijs.
Dit alles staat in schril contrast met particuliere verkopers. Als u vaststelt dat een apparaat is gestolen en vervolgens is doorverkocht, terwijl u de aankoop kunt annuleren, kan het wat moeilijk zijn om het betaalde geld terug te krijgen. De verkopers van dergelijke goederen zijn meestal allang verdwenen als je ze probeert op te sporen en niet langer bereikbaar zonder tot het uiterste te gaan.
Het wordt nog problematischer als u onbewust een gestolen apparaat hebt gekocht en het vervolgens probeert door te verkopen. Daarbij ben jij degene die de overtreding begaat. Het is veel moeilijker om bewijs te leveren dat u niet wist dat het apparaat was gestolen en deze plicht rust op u. Natuurlijk wil de koper zijn/haar geld terug. En bovendien krijgt u te maken met eventuele juridische kosten. Plots word je geconfronteerd met al deze eisen – en de enige manier om dit af te wenden is als je kunt bewijzen dat je het apparaat zelf hebt gekocht. Zorg er bij het doen van een online aankoop absoluut voor dat u alles van belang bewaart, zoals facturen, berichten en e-mails. Maak bij een contante aankoop een foto van het identiteitsbewijs van de verkoper en laat de verkoper een betalingsbewijs ondertekenen. Dit kan allemaal heel handig zijn als bewijs, mocht het ergste gebeuren.
Bij het kopen van een smartphone is het de moeite waard om met beide ogen wijd open het proces in te gaan, en het is het beste om geen koopje te doen als de kleine dingen niet kloppen – hoe goed het aanbod ook mag lijken. Vaak is er een geldige reden voor de lage prijs, en niet “zomaar” omdat er een defect is.
Vraag jezelf altijd af wanneer je een smartphone koopt:
Klopt de prijs in verhouding tot het apparaat, de staat en de oorspronkelijke prijs?
Komt het met al het papierwerk zoals een ontvangstbewijs, handleiding en verpakking?
Zitten er accessoires bij zoals de originele oplaadkabel?
Wil de koper alleen contant betalen en weigert hij zich te legitimeren en ontvangst te bevestigen?
Volg deze eenvoudige regels en je verkleint het risico op het kopen van een gestolen smartphone aanzienlijk.