Het verlengen van de levensduur van telefoons zou de milieu-impact van smartphones helpen verminderen. Maar kunnen smartphoneverkopers andere inkomstenbronnen vinden?
Deloitte Global voorspelt dat smartphones – ’s werelds meest populaire apparaat voor consumentenelektronica, met naar verwachting 4,5 miljard geïnstalleerde apparaten in 20221 – in 2022 146 miljoen ton CO2 of equivalente uitstoot (CO2e) zullen genereren.2 Dit is minder dan een half procent van de 34 gigaton aan totale CO2e-uitstoot wereldwijd in 2021, maar het is nog steeds de moeite waard om te proberen deze te verminderen.
Het grootste deel van deze emissies, 83% van het totaal, zal afkomstig zijn van de fabricage, verzending en het eerste jaar van het gebruik van de 1, miljard nieuwe smartphones die naar verwachting in 2022 zullen worden verzonden.4 Gebruiksgerelateerde emissies van de andere 3,1 miljard smartphones die in gebruik zijn zal in 2022 nog eens 11% genereren, en de rest zal afkomstig zijn van het opknappen van bestaande smartphones (4%) en processen aan het einde van hun levensduur (1%), inclusief recycling.
Het maken van smartphones is een proces vol emissies
Een gloednieuwe smartphone stoot in het eerste jaar van gebruik gemiddeld 85 kilogram uit. Vijfennegentig procent hiervan is afkomstig van productieprocessen, waaronder de winning van grondstoffen en verzending. Hoeveel CO2e daarbij precies vrijkomt, hangt af van verschillende factoren, met name:
Hoeveel gerecycled materiaal wordt gebruikt. Hergebruik van materialen betekent een vermindering van koolstofintensieve mijnbouw. Tin kan worden hergebruikt voor printplaten, kobalt voor batterijen en aluminium voor behuizingen. Er bestaat nu ook technologie om zeldzame aardmetalen te recyclen, die in componenten zoals luidsprekers en actuatoren terechtkomen; tot een paar jaar geleden werd het extraheren van zeldzame aardmetalen uit deze componenten als commercieel niet levensvatbaar beschouwd vanwege hun kleine formaat.
Hoe energiezuinige fabrieksfaciliteiten zijn. De productie van de geïntegreerde schakelingen die in smartphones worden gebruikt, verbruikt aanzienlijke hoeveelheden energie. Tot 30% van de operationele kosten van een fabriek voor de fabricage van halfgeleiders wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de energie die nodig is om de temperatuur en vochtigheid constant te houden.
Hoe sterk het productie-ecosysteem afhankelijk is van hernieuwbare energie. Dit heeft zowel betrekking op faciliteiten in eigendom als op derden waaraan leveranciers de productie uitbesteden. Leveranciers moeten hun uitbestede toeleveringsketen mogelijk overtuigen en helpen om te migreren naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en waterkracht.
Nadat een smartphone is vervaardigd, genereert hij tijdens zijn levensduur gemiddeld 8 kilogram aan uitstoot door gebruik, meestal tussen de twee en vijf jaar. Aan het einde van die tijd wordt de CO2e-emissie aan het einde van de levensduur mede bepaald door het gemak waarmee de onderdelen kunnen worden gerecycled.
Omdat productie verantwoordelijk is voor bijna de volledige CO2-voetafdruk van een smartphone, is de grootste factor die de CO2-voetafdruk van een smartphone kan verminderen, het verlengen van de verwachte levensduur. Er kunnen nog net zoveel smartphones in gebruik zijn; wat zou veranderen, is dat elke smartphone langer zou worden gebruikt, ongeacht het aantal individuele bezitters van elke smartphone gedurende zijn levensduur. Zelfs rekening houdend met de CO2e-emissies als gevolg van het opknappen en verzenden van een gebruikte telefoon, levert langdurig bezit, hetzij door de oorspronkelijke eigenaar of een reeks eigenaren, een duidelijk voordeel op.
Verschillende trends wijzen erop dat de levensduur van smartphones op middellange termijn waarschijnlijk inderdaad langer zal worden:
Smartphones worden fysiek zwaarder, waardoor er minder behoefte is aan ongeplande vervanging. Schermbreuk en waterschade zijn van oudsher veelvoorkomende oorzaken voor het afschrijven van een telefoon. Maar schermen kunnen nu meerdere korte valpartijen aan, en veerkracht om te laten vallen is een punt van differentiatie. En smartphones van het vlaggenschipmodel, waarvan de hogere verkoopprijs het gebruik van hogere kwaliteit mogelijk maakt, worden elk jaar beter bestand tegen waterschade. De nieuwste vlaggenschepen kunnen nu een halfuur onderdompeling tot 6 meter diepte overleven.
Softwareondersteuning voor smartphones wordt al langer aangeboden. De periode gedurende welke een leverancier softwareondersteuning onderhoudt, heeft een grote invloed op de inruilwaarde van een apparaat: het is moeilijk om een telefoon te verkopen die waarschijnlijk niet bruikbaar zal zijn. Om ervoor te zorgen dat oudere telefoons goed werken, maken of kopen smartphoneleveranciers specifieke versies van elk besturingssysteem (OS) voor elk telefoonmodel. Een dergelijke vernieuwing van het besturingssysteem kan heel goed ontwerpwijzigingen omvatten waardoor een bestaande telefoon er nieuw uitziet; bijgewerkte code kan ook bestaande processen beter laten stromen en minder energie verbruiken. Leveranciers moeten ook regelmatig beveiligingsupdates leveren om kwetsbaarheden te patchen. Vanaf het begin van 2022 zal de duur van dit soort ondersteuning voor het besturingssysteem van een bepaalde smartphone waarschijnlijk variëren tussen drie en vijf jaar, afhankelijk van de leverancier, maar we verwachten dat tegen 2025 de druk van de concurrentie vijf jaar gemeengoed zal hebben gemaakt voor de meeste vlaggenschip modellen. In de EU moeten alle smartphoneleveranciers mogelijk vijf jaar lang beveiligingsupdates leveren, te beginnen in 2023/18
Vlaggenschiptelefoons kosten nu gewoonlijk $ 1.000 of meer. Een krachtig motief om een smartphone langer te houden, zijn de hoge kosten van nieuwe apparaten, die drie jaar nodig hebben in plaats van twee jaar voordat ze volledig zijn terugverdiend. In 2017 zorgde het idee van een smartphone van $ 1.000 voor sceptische wenkbrauwen. Maar slechts een jaar later was die prijs gemeengoed geworden voor vlaggenschepen, waarbij de meeste verkopers meerdere smartphones aanboden voor $ 1.000 of meer.
De wereldwijde markt voor opgeknapte en afgedankte telefoons groeit. Hoe hoger de nominale inruilwaarde van een telefoon, hoe groter de kans dat deze wordt ingeruild. Een telefoon van $ 1.000 kan na het eerste jaar de helft van zijn waarde behouden, waardoor de minderheid van smartphonegebruikers die premium telefoons jaarlijks ruilen een sterke stimulans is om ze in te ruilen in. Bedrijven hebben ook een prikkel om op te knappen: een een jaar oude, onberispelijk opgeknapte telefoon kan worden verkocht voor 80% van de prijs van een gloednieuwe. Een premiumtelefoon van vier jaar oud is misschien ongewenst in rijkere markten, maar er is veel vraag naar in opkomende markten. Premium-telefoons zijn waarschijnlijk ook beter bestand tegen water en stof en gebruiken glas van betere kwaliteit dan goedkopere telefoons. Sterker nog, de markt voor refurbished smartphones zal naar verwachting jaarlijks groeien met 11,2% per jaar tot 2024, waarna het een waarde van 65 miljard dollar zal hebben en 352 miljoen eenheden zal omvatten.